اختلال افسردگی اساسی یا افسردگی ماژور چیست؟
افسردگی اساسی یا افسردگی ماژور چیست؟
افسردگی اساسی | Major Depressive Disorder که به افسردگی ماژور نیز معروف است یکی از رایجترین انواع افسردگی و به عبارت دیگر یکی از اختلالات خلقی به حساب میآید. به طوری که در سال ۲۰۱۷ در ایالات متحده نیز بیش از ۷ درصد بزرگسالان یک دوره افسردگی اساسی را تجربه کردهاند.
در این نوع از افسردگی فرد برخی از علايم را حداقل به مدت ۲ هفته یا بیشتر تجربه میکند این علايم عبارتاند از:
- خلق پایین، احساس غم و ناامیدی یا پوچی در اکثر ساعات روز و تقریباً هر روز
- لذت نبردن از فعالیتهایی که در گذشته لذتبخش بودهاند
- کاهش یا افزایش وزن و اشتها بدون گرفتن رژیم غذایی
- بیخوابی و پرخوابی در همه روزها
- بیقراری یا کندی روانی حرکتی
- خستگی و فقدان انرژی تقریباً در تمام روزها
- احساس بیارزشی و گناه مفرط
- کاهش توانایی تفکر و تمرکز
- افکار مربوط به مرگ و خودکشی
البته باید توجه کنید که همه ما در مواجهه با اتفاقات ناگوار زندگی (مانند: بیکاری، شکست عاطفی، بیماریهای جسمی، طلاق یا جدایی و تجربهی فقدان و سوگ) برخی از این علايم را تجربه میکنیم که این غم اندوه را اختلال افسردگی اساسی نمیدانیم بلکه واکنش طبیعی ما به رویداد ناگوار است. این علایم در افراد افسرده عملکرد را مختل میکند. به عنوان مثال دانشآموزی که همیشه نمرههای خوبی در مدرسه کسب میکرده در طول تجربه افسردگی نمرههایش به شدت افت میکند یا کارمندی که قبلاً کارهایش را به درستی انجام میداده زمانی که افسرده است، به خاطر غیبتهای مکرر یا افزایش اشتباهات در کارهایش، توبیخ میشود. همچنین در این نوع از افسردگی فرد تا به حال هیچگونه دورهی هیپومانی یا مانیا تجربه نکردهاست.
میزان شیوع افسردگی اساسی:
میزان شیوع این اختلال در جمعیت عمومی ۵ تا ۱7 درصد گزارش شده است . بنابراین یکی از رایجترین اختلالات روانشناختی محسوب میشود.
متوسط سن شروع این اختلال 40سالگی و 50 درصد کل بیماران در سنین بین 20 تا 50 سالگی به آن مبتلا شدهاند. با این حال این امکان وجود دارد که این اختلال در کودکی یا سالمندی شروع شود. زنان تقریبا ۲ برابر مردان به این اختلال مبتلا میشوند و در افرادی که روابط میانفردی نزدیکی ندارند یا طلاق گرفته و جدا شدهاند احتمال ابتلا بیشتر است.
اختلال تک اپیزودی و اختلال مکرر در این مدل افسردگی:
بر اساس تعداد دوره های افسردگی اساسی که یک فرد تجربه می کند آن را به دو دسته تقسیم می کنند:
- اختلال تک اپیزودی: افسردگی که فقط یک بار در طول زندگی فرد اتفاق میافتد
- اختلال مکرر: بیمارانی که حداقل دو دوره افسردگی ماژور را تجربه کردهاند
همچنین پیشنهاد می کنم بخوانید: بدبینی چیست ؟ چگونه می توانیم از بدبینی فرار کنیم؟
از آنجا که این اختلال میتواند تأثیرات منفی بسیاری بر شخصیت فرد، کار، میزان درآمد، زندگی تحصیلی، رابطهی جنسی با همسر، وضعیت خواب، عادتهای غذایی و سلامت عمومی او داشته باشد، علاوه بر این 2 تا 7 درصد افراد افسرده با خودکشی جان خود را از دست میدهند. لذا آگاهی به موقع از آن و اقدام برای درمان میتواند از بسیاری از این مشکلات جلوگیری کند.
خوشبختانه امروزه درمانهای موثری برای درمان و کاهش علایم وجود دارد که به طور موثری میتواند افراد مبتلا به افسردگی ماژور را درمان کند. داروهای ضدافسردگی و رواندرمانی از رایجترین شیوههای درمان هستند که به صلاح دید افراد متخصص متناسب با علایم و شدت اختلال در هر فرد، یکی از آنها یا هر دوی آنها به صورت همزمان به کار می رود.
اگر افسردگی درمان نشود، می تواند مزمن (طولانی مدت) شود. درمان میتواند طول و شدت یک دوره افسردگی را کوتاه کند. بدیهی است هر چه سریعتر برای درمان اقدام شود کاهش علایم و بهبود سریعتر و موثرتر خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.