تمرکز چیست و چگونه تمرکز خود را افزایش دهیم؟
تمرکز شاه کلید رسیدن به موفقیت است
شاید اولین سوالی که قبل از هر چیز باید به آن جواب داد این است که تمرکز چیست ؟ در عصر حاضر با وجود تکنولوژی و گوشیهای هوشمند با قابلیتهای جذاب و رسانههای اجتماعی که ارتباطات را بسیار تسهیل کردهاند افزایش تمرکز بر روی کارها و درس خواندن سختتر شده است. ممکن است بارها قصد کرده باشید کتاب بخوانید یا کاری انجام دهید اما در حین آن، سری به اینستاگرام و واتساپ خود زده باشید. مدتی بعد به ساعت نگاه میکنید و میبینید یک ساعت گذشته و چیزی نخواندهاید یا کاری از پیش نبردهاید.
اگر این اتفاق که به عدم تمرکز اشاره دارد برای شما بارها و بارها تکرار میشود، پس خواندن این مقاله میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
تمرکز چیست ؟ چه موانعی بر سر راه آن وجود دارد و چگونه میتوانیم آن را افزایش دهیم؟
متمرکز بودن یا concentration چیست؟
تمرکز مانند قدرت استدلال و تصمیمگیری یکی از تواناییهای شناختی ذهن است که عبارت است از حفظ توجه و حواس بر روی یک موضوع یا فکر برای مدت زمان معین بدون توجه به سایر موضوعات و افکار. به عبارت دیگر تمرکز کردن یعنی شما قصد انجام کاری داشته باشید، بنابراین؛ توجه و حواس خود را فقط به انجام آن کار اختصاص دهید و نگذارید ذهنتان از موضوعی به موضوع دیگر بپرد.
مثلا زمانی که یک کودک به بازی مورد علاقهاش مشغول است، به راحتی نسبت به سایر صداهای محیط بیتوجه میشود و در بازی خود غرق میشود. خود شما نیز تجربه کردهاید که زمانی که در حال انجام فعالیت مورد علاقهتان هستید متوجه اتفاقات پیرامون خود نمیشوید و این افزایش تمرکز است که به شما این توانایی را می دهد که در این لحظه بر کار خود متمرکز باشید.
اما همه فعالیتهایی که باید در طول یک روز انجام دهیم برایمان لذت بخش نیست بلکه در دنیای امروز برای پیشرفت ممکن است مجبور باشیم بخش زیادی از زمانمان را به فعالیتهایی اختصاص دهیم که مورد مورد علاقهمان نیست و ما را خسته میکند. در این حالت متمرکز بودن سخت میشود. از سوی دیگر برای انجام سریعتر و دقیقتر کارها باید روی آنها متمرکز شویم.
مزایای تمرکز:
نور خورشید را در نظر بگیرید در حالت عادی بر زمین میتابد و اگر مدت زمان زیادی آفتاب بر سطحی بتابد آن سطح اندکی گرم میشود اما اگر ذره بین را جلوی نور خورشید بگیریم و نور از ذره بین عبور کند و بر چیزی برخورد کند آن چیز را میسوزاند. چون ذره بین نور را بر یه نقطه متمرکز میکند. تمرکز در کارها نیز همین خاصیت را دارد. کاری که با تمرکز بیشتر انجام شود کیفیت بسیار بیشتری دارد. به عبارت با متمرکز بودن میتوانید به مزایای زیر دست یابید:
- کنترل ذهن
- دور کردن افکار و اندیشههای ناخواسته
- بهبهود حافظه
- بهبود و افزایش کارایی مطالعه و درس خواندن
- اشتباهات کمتر در کار و دقت بیشتر
- تقویت اراده
- آرامش درونی بیشتر
همچنین پیشنهاد می کنم بخوانید: بدبینی چیست و چگونه خود را از شر بدبینی خلاص کنیم؟
حال که به طور کامل متوجه شدیم تمرکز چیست بهتر است کمی نیز در مورد مشکلات عدم تمرکز صحبت کنیم.
افرادی که با مشکل عدم تمرکز مواجه هستند معمولاْ :
۱)کارها و وظایفشان را به تعویق میاندازند
۲) نمیتوانند کارها را به اتمام برسانند
۳) به دلیل شکست در انجام درست کارها و ضعف در اراده اعتماد به نفس خود را از دست میدهند
۴) نمیتوانند تصمیماتشان را عملی کنند
۵)کارها را بسیار کند به پیش میبرند
چگونه میتوانیم بیشتر متمرکز شویم:
حالا که عدم تمرکز یکی از موانع اصلی پیشرفت و موفقیت ماست چگونه میتوانیم تمرکز بیشتر ی داشته باشیم.
- استراحت و خواب کافی
خستگی موجب آشفتگی و پراکندگی بیشتر ذهن می شود. به همین دلیل است که محققان توصیه میکنند قبل از انجام کارهای مهم مثل شرکت در امتحانات به میزان کافی بخوابید.
- حذف کردن محرکهای مزاحم در هنگام کار
سر و صداهای محیط اطراف و زنگ و ویبره تلفن همراه میتواند به راحتی حواسمان را پرت کنند و تمرکزمان را برهم بزند. بنابراین هنگام انجام کار تا جایی که امکان دارد این محرکهای مزاحم را کنترل کنید. برای مثال گوشی تلفن همراه خود را خاموش کنید یا از اپلیکیشنهایی مثل forest که به همین منظور تهیه شدهاند استفاده کنید.
- وضعیت قرار گیری بدن و شرایط فیزیکی مناسب
تهویه نامناسب محیط یعنی گرما و سرمای غیر طبیعی و قرارگیری در وضعیتهایی که ما را زود خسته میکند (مثلا دراز کشیدن یا راه رفتن هنگام درسخواندن) می توان به سرعت تمرکز ما را برهم بزند.
- اولویتبندی کارها
کارها را برحسب اهمیت اولویتبندی کنید و به ذهنتان نظم بدهید. فکر کردن به انبوه کارها به صورت همزمان، ما را آشفته و نامتمرکز میکند.
- از انجام همزمان چند کار بپرهیزید
انجام همزمان چند کار یا multitasking باعث میشود کارها بدون دقت کافی و با استرس انجام شوند.
- ورزش کردن
روزانه 20 دقیقه ورزش (به ویژه تمرین یوگا )موجب تمرکز بیشتر میشود
- مدیریت استرس و افسردگی
استرس، افسردگی و سایر مشکلات روانشناختی میتوانند علت عدم تمرکز شما باشند. در این موارد راه چاره، کمک گرفتن از یک درمانگر برای درمان آن اختلالات است. درمانگر می توانید شما را تا رسیدن به افزایش تمرکز همراهی کند.
- استراحت کوتاه میان فعالیت:
اگر مغز شما برای مدت طولانی توسط یه محرک تحریک شود، پس از مدتی مغز آن محرک را نادیده میگیرد. بنابراین بهتر است بعد از هر پنجاه دقیقه کار یا مطالعه استراحتی کوتاه داشته باشید تا توجه به سمت دیگری معطوف شود.
- تمرین ذهنآگاهی
مفتخریم به داشتن مخاطبین ارزشمندی چون شما که با خواندن مقاله تمرکز چیست و چگونه با عدم تمرکز خود مقابله کنیم برای توسعه فردی خود وقت می گذارید.
پیشنهاد می کنیم دیگر مقالات آموزشی روانشناسی را در سبزنگری مطالعه کنید و از آن آموزش ها نیز لذت ببرید
خداخیرتون بده مطالب عالی بود خانم پور احمدی. ??♥️