تقویت حافظه مهمترین چالش بشر است. چطور حافظه را تقویت کنیم؟
تقویت حافظه:
تقویت حافظه قطعا اگر مهمترین تلاش و خواسته عمومی بشر نباشد در جمع مهمترین تلاش های انسان است. این روزها همه میدانیم که تقویت حافظه عاملی موثر در بهبود عملکرد ما است.
به عبارت دیگر ضعف حافظه میتواند تمام جنبههای زندگی را تحت تاثیر قرار بدهد. برای مثال فراموش کردن مطالب درسی در هنگام امتحانات، فراموش کردن مناسبتهای مهم خانوادگی و از قلم انداختن برخی وظایف شغلی نمونههایی از ضعف حافظه هستند که میتوانند موجب مشکلاتی در عملکرد تحصیلی، روابط اجتماعی و مسیولیتهای شغلی شوند.
راهکارهایی برای قدرتمند کردن حافظه ؟
نوشتن:
- عمل نوشتن با قلم و کاغذ به ثبت بهتر اطلاعات در مغز شما کمک میکند و بعداً میتواند به عنوان یک یادآوری یا مرجع باشد.
اطلاعات جدید را به اطلاعات تثبیت شده قدیمی متصل کنید:
- برای مثال اگر در ملاقات با یک فرد جدید ممکن است اسمش را فراموش کنید، ببینید اسمش شبیه کدام یک از افراد آشنایی است که میشناسید.
تکرار اطلاعات:
تکرار کمک میکند تا اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت انتقال یابند.
همچنین پیشنهاد می کنم بخوانید:
گروه بندی اطلاعات:
- اطلاعات طبقهبندی شده، به راحتی به خاطر سپرده میشوند و به یاد میآیند. به عنوان مثال، گروه کلمات زیر را در نظر بگیرید: میمون، موز، زرافه ، قرمز، آلبالو، روباه، سبز، آناناس، بنفش، اسب، هلو، زرد. چند ثانیه به خواندن آنها اختصاص دهید، سپس چشماتان را ببندید و سعی کنید این کلمات را به خاطر بیاورید و آنها را لیست کنید. چگونه کلمات را هنگام لیست کردن گروه بندی کردید؟ بیشتر افراد آنها را به سه دسته مختلف لیست میکنند: رنگ، حیوان و میوه.
خودآزمایی جهت قدرتمند کردن حافظه:
- یافتهها نشان میدهد که خودآزمایی از مطالب آموخته شده میتواند به تقویت حافظه کمک کند. منظور از خودآزمایی طراحی چند سوال از مطالب خوانده شده و پاسخ دادن به آنها است که این سوالات را میتوانید خودتان طراحی کنید، دیگران طراحی کنند یا از کتابهای تست و نمونه سوالات موجو در کتابها استفاده کنید. توضیح یک مفهوم تازه آموخته شده برای خود یا شخص دیگری نیز می تواند به تقویت حافظه و تثبیت آنها کمک کند.
تکه تکه کردن اطلاعات:
- به خاطر سپردن جملات یا اعداد طولانی بسیار دشوار است اما با تقسیم آنها به بخشهای کوچکتر به خاطر سپاری آنها ساده تر میشود. خوردن یک لقمه بزرگ ناممکن یا سخت است اما اگر آن را به لقمههای کوچکتر تقسیم کنید جویدن و هضم آن راحتتر است.
- یک مثال ساده برای تکه تکه کردن، شماره تلفن است که آن را به بخشهای کوچکتر تقسیم میکنند تا حفظ کردنش راحتتر باشد مثلا به جای 09175675149 می گویند 49-51-567-0917
تغذیه مناسب جهت تقویت حافظه:
- پژوهشهای متعددی نشان دادهاند که رژیم غذایی مناسب و مصرف منظم غذاهای مغذی و محدود کردن مصرف گوشت قرمز، کره و مارگارین، پنیر، شیرینی و غذاهای سرخ شده یا فست فود موجب افزایش سلامت مغز کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و بهبود حافظه میشود.
غذاهایی که به تقویت حافظه کمک میکنند عبارت اند از:
ماهیهای چرب مانند قزلآلا و ساردین:
- این ماهیها منابع غنی اسیدهای چرب امگا 3 هستند و از آنجا که مغز از امگا 3 برای ساختن سلولهای مغزی و عصبی استفاده میکند، این چربیها برای یادگیری و حافظه ضروری هستند.
آجیل و مغزهای گیاهی:
- حاوی انبوهی از مواد مغذی تقویت کننده مغز، از جمله ویتامین E و چربیهای سالم است.
سبزیجات:
- مصرف منظم سبزیجات، به ویژه کلم بروکلی، سایر کلمها و سبزیجات برگ تیره، میتواند به تقویت حافظه کمک کند.
گیلاس و انواع توتها مناسب برای تقویت حافظه:
- این میوهها از عملکرد حافظه پشتیبانی میکنند. این فواید را میتوانید از توت و گیلاس تازه، منجمد یا خشک دریافت کنید.
ورزش و فعالیت بدنی:
- فعالیت بدنی منظم علاوه بر داشتن مزایای طولانی مدت برای تقویت حافظه ، آمادگی حافظه را برای ثبت اطلاعات جدید تقویت کند. تحقیقات نشان داده است که تمرین ایروبیک مانند پیادهروی، شنا و دوچرخه سواری دقیقاً قبل یا بعد از یک دوره یادگیری، یادآوری اطلاعات را بهتر میکند. ورزشکردن جریان خون را نه تنها در بدن بلکه در مغز هم افزایش میدهد که این افزایش گردش خون روند از بین رفتن سلولهای مغزی را کند میکند.
خواب کافی:
- پژوهشها نشان میدهد خواب نقش مهمی در تحکیم خاطرات دارد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افرادی که پس از مطالعه اطلاعات جدید به میزان کافی میخوابند، احتمالاً بهتر از کسانی که این اطلاعات را مطالعه میکنند و بیدار هستند، آنها را به یاد می آورند. به نظر میرسد حافظه رویهای و همچنین ثبت تجارب و دانش جدید، از خواب سود می برند. بنابراین، خواب ناکافی ممکن است به معنای از دست رفتن فرصتی برای تثبیت بهینه حافظه باشد.
در این مقاله آموزشی سعی کردیم هر آنچه برای تقویت حافظه نیاز بود را برای شما گردآوری و خدمتتان تقدیم کنیم. این مقاله یکی از مجموعه مقالات
آموزش روانشناسی در وب سایت سبزنگری است که به همت سرکار خانم مریم پوراحمدی ، روانشناس بالینی در شیراز تهیه شده است
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.