غمگین بودن سم است. چرا غمگین می شویم و چطور از غم رها شویم؟
غم چیست؟
غم نیز مانند شادی، خشم، تعجب، ترس و انزجار یکی از 6 هیجان اصلی است که انسانها تجربه میکنند. این هیجان منفی که نقطه مقابل شادی و هیجانی آزار دهنده است معمولاً در پی ناکامی و از دست دادن تجربه میشود. مثلاً از دست دادن یکی از عزیزان، از دست دادن کار، از دست دادن یک رابطهی عاطفی و از دست دادن دارایی و اموال ما را غمگین و ناراحت میکند. معمولاً غم در افراد به صورت گریه، بیحالی و کنارهگیری از دیگران خودش را نشان میدهد. ناراحتی نیز مانند سایر هیجانات یک حالت عاطفی گذراست که همه انسانها بسته به علت آن گاه به گاه شدت متفاوتی از آن را تجربه میکنند. اما غمگینی برخی افراد طولانی مدت میشود و ممکن است نشانهای از افسردگی باشد در این صورت غمگینی صرفاً یک هیجان طبیعی نیست و میتواند موجب افت کارکرد و اختلال در وظایف شغلی و تحصیلی فرد شود.
غمگین بودن با افسردگی چه تفاوتی دارد؟
غم یک هیجان طبیعی و موقت که افراد گاه به گاه آن را تجربه میکنند اما اگر این غمگینی با برخی علایم دیگر همراه شود و حداقل به مدت دو هفته ادامه یابد تبدیل به افسردگی میشود. این علایم عبارت اند از :
- احساس ناامیدی یا بدبینی
- احساس گناه و بی ارزشی
- از دست دادن علاقه و احساس لذت به فعالیتهایی که قبلا لذتبخش بوده است (مثلا رابطه جنسی)
- کاهش انرژی و خستگی
- مشکل در تمرکز ، حافظه و تصمیمگیری
- تغییر در الگوی خواب و اشتها
- فکر مرگ یا خودکشی
- بیقراری و تحریکپذیری (بیشتر در مورد کودکان و نوجوانان)
با آگاهی از این علایم و مشاهده آنها در خود و اطرافیانتان میتوانید در صورت وجود افسردگی از تشدید آن پیشگیری کنید.
دلیل احساس غمگین بودن و ناراحتی:
- اختلالات و مشکلات روانشناختی
- رویدادهای ناراحت کننده مانند تجربه سوگ و شکست
- بیماریهای جسمی مانند کمکاری تیروئید یا برخی تومورهای مغزی
چگونه از غصه رها شویم؟
- به خودتان اجازه دهید غمگین باشید: انکار و نادیده گرفتن هیجاناتی همچون ناراحتی مانند نگه داشتن آتش زیر خاکستر است. یعنی زمانی که فکر میکنید آنها را دفن کردهاید و دیگر وجود ندارند شعلهور میشوند و آسیب میزنند. بنابراین هنگامی که ناراحت هستید به این احساس خود توجه کنید و اگر دلتان میخواهد گریه کنید جلو خودتان را نگیرید. امتحان کنید، خواهید دید که بعد از گریه کردن احساس آرامش میکنید.
- به فعالیت بدنی و ورزش بپردازید. گاهی اوقات کمی هوای تازه و ترشح هورمونهای آندروفین (هورمون شادی در مغز می تواند دیدگاه شما را تغییر دهد و احتمالا از حالت غمگین بودن خارج می شوید.
- با یک دوست نزدیک یا یکی از اعضای خانواده صحبت کنید. بعضی اوقات بیان احساسات میتواند به شما در پردازش آن کمک کند.
- به فعالیت مورد علاقهی خود بپردازید: زمانی که غمگین هستید حوصله انجام کاری ندارید و همین بیکاری و بی حرکتی احساس ناراحتی شما را بیشتر میکند. پس از جای خود بلند شوید و به کاری بپردازید که مورد علاقهتان باشد و انجامش برایتان سخت نباشد. ممکن است ابتدا این کار را با بیحوصلگی و به اجبار انجام دهید اما بعد از مدتی متوجه میشوید که حال و هوایتان عوض شده است.
- یک لیست از نکات مثبت تهیه کنید: زمانی که غمگین هستید ذهنتان بیشتر به مسایل، خاطرات و رویدادهای منفی توجه میکند و با یادآوری آنها بیشتر غمگین میشوید. پس اگر معکوس عمل کنید این چرخه را میشکنید. نقاط مثبت خود و شرایطتان را بنویسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.