اضطراب و علائم اضطراب چیست؟ و چند نوع اضطراب وجود دارد؟
اضطراب عامل مخرب روان:
به سختی می توان فردی را یافت که در طول زندگیش اضطراب را تجربه نکرده باشد. چرا که آن نیز هیجانی است مانند غم و شادی و خشم که در نژاد بشر همگانی است. هر یک از این هیجانات در موقعیت های متفاوتی بروز می کنند و به بقا و افزایش کارکرد و بهره وری ما در آن موقعیت کمک می کنند.
زمانی که با موقعیت و رویدادی مواجه می شویم که آن را به صورت تهدیدی برای سلامتی و منافع مادی و معنویمان پیش بینی می کنیم، احساس اضطراب در ما ایجاد می شود. به محض مواجه شدن با چنین رویدادی ذهنمان به طور خودکار شروع می کند به ارزیابی میزان خطرناکی موقعیت و میزان توانایی ما در تسلط بر آن تهدید و خطر. در این شرایط هر چه موقعیت را تهدید کننده تر و توانایی خود برای غلبه بر آن را کم تر بدانیم میزان تجربه شده بیشتر خواهد بود.
برای مثال زمانی که در جمع دوستان نزدیکمان حضور داریم مضطرب نمی شویم اما اگر قرار باشد در یک جلسه کاری سخنرانی کنیم که بر اساس آن سخنرانی، توانایی ما را ارزیابی کنند، آن جمع برای منافع کاریمان تهدید به حساب میآید. حالا اگر فکر کنیم به اندازه کافی برای آن سخنرانی آماده نیستیم به شدت مضطرب خواهیم شد.
تجربه مقداری از احساس اضطراب به ما انگیزه می دهد و ما را در جهت اقدام موثر برای پیشگیری از وقوع اتفاق ناخوشایند یاری می کند. مثلا اگر قبل از امتحان اندکی مضطرب شویم، به ما کمک می کند برای آن برنامه ریزی کنیم و درس بخوانیم. یا مضطرب شدن از بیماری کرونا باعث می شود پروتکل های بهداشتی رو رعایت کنیم. اما اگر افراطی شود آزار دهنده خواهد بود و مانع از فعالیت موثر و مفید می شود. که در آن صورت به عنوان اختلال اضطرابی شناخته می شود.
علایم اضطراب چيست؟
اضطراب افراطی در افراد مختلف و بسته به نوع اضطراب آن ها علایم و نشانه های متفاوتی دارد اما می توان گفت این علایم در بین اکثر آن ها مشترک است:.
- مشکل در خوابیدن
- سرگیجه
- خشکی دهان
- نگرانی، وحشت ، ترس و ناراحتی
- اقباض عضلات
- حالت تهوع و مشکلات گوارشی
- تپش قلب سریع یا نامنظم
- دست و پا عرق کرده یا سرد
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دست ها یا پاها
- احساس تنگی نفس
- بی قراری
علت مضطرب شدن چيست؟
هیچ کس دقیقاً نمی داند چه عواملی باعث اختلالات اضطرابی می شود، اما به نظر می رسد عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، محیط، تغییرات مغزی و وقایع ناخوشایند زندگی در ایجاد آن موثر باشد. ژنتیک و سابقه خانوادگی (به عنوان مثال والدین مضطرب) ممکن است فرد را در معرض افزایش خطر ابتلا به اختلال اضطراب قرار دهد، اما به طور کلی محرک های بیرونی باعث شروع یا تشدید آن می شوند. برآورد تأثیر ژنتیک بر اضطراب، براساس مطالعات دوقلوها، بسته به نوع خاص و گروه سنی مورد مطالعه از 25-40 متغیر است.
انواع اضطراب:
هر فردی ممکن است در مورد چیز خاصی اضطراب را تجربه کند. مثلا یک نفر از دیدن گربه به شدت وحشت زده و مضطرب می شود و دیگری از حضور در جمع. بنابراین با توجه به محتوای نگرانی و موقعیتی که موجب برانگیختن اضطراب می شود انواع متفاوتی برای آن برشمرده اند:
اضطراب اجتماعی
اضطراب فراگیر
آگورافوبیا
اضطراب امتحان
اضطراب بیماری
اختلال اضطراب بعد از سانحه
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.