علت افسردگی چیست؟ چرا افسرده می شویم؟
علت افسردگی چیست؟
اگر خودتان یا یکی از اطرافیانتان به افسردگی اساسی مبتلا شده باشید ، احتمالاً در ذهنتان از خود می پرسید چرا بعضی از مردم افسرده می شوند اما دیگران نه؟ در این مقاله قرار است با بیان علت افسردگی به این سوال پاسخ دهیم.
افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی جهان است تا حدی که به آن سرماخوردگی روانی می گویند. شیوع این اختلال منحصر به سن یا گروه خاصی نیست و هر فردی در هر سنی می تواند آن را تجربه کند. همچون سایر اختلالات محققان تلاش های زیادی در پی شناسایی علل احتمالی ابتلا به افسردگی داشته اند تا بتوانند با آگاهی از علل زمینه ساز و موثر در پیدایش این اختلال، از ابتلا به آن پیشگیری کنند. همچنین دریابند که چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. از سوی دیگر با آگاهی از علت افسردگی به درمان مؤثرتر آن نیز کمک کنند.
محققان دریافتند که عوامل متعددی افراد را در برابر ابتلا به افسردگی مستعد می کند که برخی از این عوامل قابل پیشگیری نیست. همچنین دریافتند افسردگی معلول یک علت واحد نیست و ممکن است چند عامل باعث ابتلای فرد به افسردگی باشد. عوامل زیر را می توان به عنوان علت افسردگی برشمرد:
ژنتیک
مطالعات نشان میدهد که ژنتیک تقریباً تا 40 درصد در ابتلا به افسردگی نقش دارد. به این معنا که اگر در اعضای خانواده شما سابقه ابتلا به افسردگی یا سایر اختلالات خلقی مانند اختلال دو قطبی وجود دارد، احتمال ابتلای شما به افسردگی بیشتر از سایر افراد است. پژوهشگران دریافته اند که داشتن پدر، مادر، مادربزرگ و پدر بزرگ مبتلا به افسردگی خطر ابتلا به افسردگی را دو برابر می کند.
با اینکه پژوهش های انجام شده روی فرزند خوانده ها یا دو قلو ها نیز افسردگی را قویاً با ژنتیک مرتبط دانسته اند اما هنوزدقیقاً مشخص نیست كه كدام ژن ها در افسردگی و سایر اختلالات خلقی نقش دارند.احتمالاً ژنهای مختلف زیادی وجود دارد که هر کدام اثرات اندکی دارند و افسردگی محصول یک ژن منفرد نیست.
البته توجه داشته باشید که داشتن والدین یا بستگان نزدیک مبتلا به افسردگی به این معنی نیست که شما نیز قطعا افسردگی را تجربه خواهید کرد. شرایط زندگی و سایر علل افسردگی هم در تعامل با این علت تاثیر گذار است.
عدم تعادل شیمیایی مغز
عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی دیگر علت افسردگی است. انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی هستند که به مناطق مختلف مغز کمک می کنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. هنگامی که میزان انتقال دهنده های عصبی خاصی در مغز افراد کم و زیاد شود، ممکن است منجر به علائمی شود که به آن افسردگی می گوییم.
انتقال دهنده های عصبی خاصی که به افسردگی مرتبط است عبارت اند از سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین
سروتونین به تنظیم خواب، اشتها و خلق و خو کمک می کند و از درد جلوگیری می کند. تحقیقات نشان داده اند که کاهش میزان انتقال دهنده سروتونین در مغز با افسردگی و خطر خودکشی ارتباط دارد.
نوراپی نفرین که به تعیین انگیزه مربوط می شود، ممکن است باعث ایجاد اضطراب شود و در برخی از انواع افسردگی نقش داشته باشد.
دوپامین برای حرکت ضروری است. همچنین بر انگیزه تأثیر می گذارد و در نحوه درک فرد از واقعیت نقش دارد.
برخی مشکلات و بیماری های جسمی
ذهن و بدن به وضوح به هم پیوند خورده اند. به همین دلیل مشکل سلامتی جسمی می تواند تغییراتی در سلامت روان ایجاد کند. بیماری ها از دو جهت با افسردگی ارتباط دارد. استرس و ناراحتی ناشی از ابتلا به یک بیماری مزمن ممکن است یک دوره افسردگی اساسی را تحریک کند. علاوه بر این، برخی بیماری ها مانند اختلالات تیروئید، اختلال خواب، بیماری آدیسون و بیماری کبدی از طریق تغییراتی که در بدن ایجاد می کنند می توانند علائم افسردگی ایجاد کنند. پژهش ها نشان می دهند که میزان افسردگی در افرادی که درد مزمن، دیابت، مولتیپل اسکلروزیس و سرطان دارند، بیشتر است.
سوءمصرف مواد
مصرف مواد مخدر و الکل، هم می تواند علت افسردگی باشد و هم می تواند به عنوان راه بهبود افسردگی توسط افراد افسرده به کار رود. حتی اگر داروها یا الکل به طور موقت باعث بهبودی شوند، در نهایت افسردگی را تشدید می کنند.
داروهای تجویز شده
مصرف برخی دارو ها نیز می تواند علایم افسردگی ایجاد کند. برخی از داروهایی که با افسردگی ارتباط دارند عبارت اند از داروهای ضدتشنج، استاتین، بنزودیازپین ها، کورتیکواستروئیدها، بتا بلاکرها، ایزوترتینوئین (که برای درمان آکنه استفاده می شود) و داروی ضد ویروس اینترفرون آلفا
وقایع ناخوشایند و استرس زای زندگی
وقایع استرس زا و ناخوشایند زندگی نیز می تواند علت افسردگی باشد. تحقیقات نشان می دهد که بیکاری طولانی مدت، زندگی در یک رابطه سو استفاده کننده، انزوای طولانی مدت یا تنهایی، استرس طولانی مدت کار ، انزوای اجتماعی به دلیل سایر بیماری های روانی یا طرد شدن از خانواده یا گروه اجتماعی، اختلافات خانوادگی و سو استفاده جنسی می تواند در بروز افسردگی موثر باشد.
تغذیه نامناسب؛ می تواند یکی از علل افسردگی باشد
یک رژیم غذایی نامناسب که فاقد میزان معینی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی باشد، به عنوان دیگر علت افسردگی شناخته شده است. برخی مطالعات نشان داده است که رژیم های غذایی دربردازنده میزان کم اسیدهای چرب امگا 3 و یا نسبت نامتوازن امگا 6 به امگا 3 با افزایش میزان افسردگی مرتبط هستند. همچنین، رژیم های غذایی حاوی قند زیاد با افسردگی ارتباط دارند.
هورمون های جنسی زنانه
پژوهش ها به طور گسترده ای نشان می دهند که زنان افسردگی اساسی را تقریباً دو برابر مردان تجربه می کنند. از آنجا که احتمال ابتلا به افسردگی در طول سال های باروری زنان بیشتر و بعد از یائسگی کاهش می یابد، احتمالا عوامل هورمونی در این اختلال نقش داشته باشد.
زنان به ویژه در زمان قاعدگی، بارداری و زایمان بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات افسردگی هستند.
اختلالات ریتم شبانه روزی
از آنجا که اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی فصلی (که به عنوان اختلال افسردگی اساسی با الگوی فصلی شناخته می شود) ناشی از اختلال در ریتم شبانه روزی بدن است، می توان نتیجه گرفت مختل شدن ریتم شبانه روزی نیز می تواد علت افسردگی باشد.
نور وارد چشم می شود و این ریتم را تحت تأثیر قرار می دهد، و در روزهای کوتاه تر زمستان، زمانی که افراد ممکن است مدت زمان محدودی را در خارج از خانه بگذرانند، ممکن است این ریتم مختل شود. به همین دلیل افرادی که در آب و هوای سردتر زندگی می کنند در حالی که روزهای کوتاه و تاریکی وجود دارد به احتمال بیشتری در معرض افسردگی قرار دارند.
علاوه بر این کاهش نور خورشید می تواند منجر به کاهش سطح سروتونین در مغز شود ، که ممکن است بر خلق و خوی تأثیر بگذارد. تغییرات فصلی همچنین می تواند سطح ملاتونین را در بدن تغییر دهد، که می تواند خواب را مختل کرده و به تغییرات خلقی بینجامد.
فقدان هم علت افسردگی است
بدنبال از دست دادن یکی از عزیزان، در اثر مرگ یا جدایی، افراد بسیاری از علائم افسردگی را تجربه می کنند. مشکل در خواب، اشتهای ضعیف و از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت ها یک پاسخ طبیعی به از دست دادن است. انتظار می رود با گذشت زمان علائم غم و اندوه فروکش کند اما وقتی علائم بدتر می شوند، ممکن است به افسردگی تبدیل شود.
ویژگی های شخصیتی؛ دیگر علت افسردگی
برخی از افراد ممکن است به دلیل ویژگی های شخصیتی خود بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار بگیرند. تمایل به نگرانی زیاد، اعتماد به نفس پایین، کمال گرایی، خودسرزنش گری و انتقاد منفی از خود، تاب آوری پایین و بدبینی ار عواملی است که به افسردگی مرتبط است.
افزایش سن
افرادی که سالخورده هستند بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند. با افزایش سن ناتوانی در انجام امور روزمره به دلیل ابتلا به بیماری ها بیشتر می شود و از طرف دیگر از دست دادن دوستان و همسر موجب تنهایی و کاهش حمایت اجتماعی می شود که همه این عوامل می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.
افسردگی معمولاً ناشی از ترکیبی از عوامل گفته شده است، نه یک مسئله یا رویداد فوری. عوامل ژنتیکی ممکن است یک عامل خطر عمده باشد، اما دانشمندان همچنین معتقدند که ژن ها در تعامل با محیط بر فرد اثر گذاراند.
به یاد داشته باشید که شما همیشه نمی توانید علت افسردگی را شناسایی کنید یا شرایط دشوار را تغییر دهید. مهمترین چیز شناختن علائم و نشانه ها و جلب حمایت است.بنابراین در صورت داشتن علائم افسردگی به یک روانشناس مراجعه کنید تا برنامه درمانی مناسب شما ارائه دهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.