ناامیدی چیست ؟ چرا ناامیدی خطرناک است و چگونه بر آن غلبه کنیم؟
ناامیدی چیست؟
اگر گاهی فکر میکنید زندگی ارزش ندارد، امیدی به بهبود اوضاع ندارید و منتظر پیشرفت یا موفقیت نیستید، پس شما نیز ناامیدی را تجربه کردهاید. به عبارت دیگر امید و خوشبینی در فرد ناامید بسیار کمرنگ و بیجان است. نا امیدی گاهی میتواند واکنش شما نسبت به نتیجه یک کار یا یک تصمیم باشد که این بخش از انسان بودن است. اما ناامیدی گاهی هم میتواند به طور فراگیری نسبت به خودتان، دیگران، شرایط شخصی، جهان و آینده گسترش یابد که در این صورت شما را آزار میدهد و زندگیتان را فلج میکند. نا امیدی فراگیر و طولانی مدت میتواند نشانهای از ابتلا به افسردگی باشد. بنابراین در این مقاله دربارهی ویژگی افراد نا امید و راهکارهای کاهش آن صحبت کردهایم.
افراد ناامید چه ویژگیهایی دارند؟
افراد ناامید بسته به شدت احساسات و افکار نا امید کننده ممکن است طیف متفاوتی از علایم زیر را تجربه کنند:
- از دست دادن علاقه خود به اشیا، فعالیتها ، رویدادها یا افراد دیگری که زمانی برایشان مهم و بار ارزش بوده.
- احساس ناتوانی، درماندگی، اسارت، ستم و انزوا
- تصور میکنند راهحلی برای عبور از چالشها نیست
- غالباً غمگین یا افسرده به نظر میرسند
- تغییر در الگوی خواب و اشتها
- احساس اضطراب یا آشفتگی
- غفلت از بهداشت فردی
- کنارهگیری از دوستان، خانواده و جامعه
- داشتن احساس گناه یا شرم شدید
- بی هدف بودن
- عملکرد ضعیف در مدرسه یا محل کار
- آرزوی مرگ یا فکر خودکشی (افراد نا امید زمانی که امیدی به بهبود اوضاع ندارند و راهحلی برای عبور از چالشها نمییابند خودکشی را تنها راه نجات از درد و رنج میدانند)
علت ناامیدی از زندگی چیست؟
ناامیدی در هر فردی میتواند به دلیل خاصی رخ بدهد اما اغلب عوامل زیر را میتوان دلایل نا امیدی دانست:
- افسردگی
- اضطراب
- تجربههای سخت و دردناک زندگی و تجربه مکرر ناکامی
یک فرد ناامید چگونه با نا امیدی اش غلبه کند؟
یادمان باشد که مغز گاهی به ما دروغ میگوید
ممکن است به این فکر کنید که هیچ چیز بر وفق مراد نیست و ذهنتان شما را متقاعد کند که هیچ چیز خوبی در انتظارتان نیست و راهحلی وجود ندارد. هر زمان به اینها فکر کردید به یاد بیاورید که ممکن است افکارتان تحریف شده و نادرست باشد. پس در مرحله اول حداقل این ایده را داشته باشید که ممکن است طرز فکر شما دقیق نباشد. ممکن است بیش از آنچه تصور می کنید امید باشد.
برعلیه افکارتان دلیل بیاورید:
زمانی که احساس ناامیدی میکنید ، اغلب به عواملی فکر میکنید که باعث میشود اوضاع بهتر نشود و همین افکار، احساس ناامیدی شما را شدید تر می کند و شما را در یک چرخه احساسا و افکار منفی گیر می اندازد.
پس چند دقیقه وقت بگذارید تا برخلاف آن فکر کنید و چرخهی منفی را بشکنید. چه شواهدی نشان میدهد اوضاع ممکن است بهتر از آنچه فکر میکنید پیش برود؟ چگونه میشود اوضاع را بهتر کرد؟
مشخص کنید ناامیدی برایتان چه مزایایی دارد؟
ممکن است بعد از خواندن سوال بالا بسیار تعجب کنید و بگویید مگر میشود ناامیدی از زندگی برایمان سودی داشته باشد؟ یا ممکن است بگویید نا امید بودن دست خودمان نیست و انتخابش نکردهایم.
اما با کمی تأمل بیشتر ، ممکن است دریابید که نا امید بودن شما را از ناامید شدن محافظت می کند. یعنی زمانی که منتظر اتفاق خوبی نباشید اگر اوضاع بد پیش بروید ، ناامید نمیشوید. پس ناخوداگاه تصمیم میگیرید نا امید شوید پیش از آنکه عدم وقوع شرایط ایدهآل ناامیدتان کند.
همچنین ناامیدی از زندگی ممکن است اقدامی نکنید و از این عدم اقدام خود احساسا بدی نداشته باشید چون تلاش کردن را بی فایده میدانید.
مثلا اگر به گرفتن نمره خوب در امتحان امیدی نداشته باشید برای آن امتحان تلاش نخواهید کرد و تا زمانی که ناامید باشید از این منفعل بودن خود احساسا بدی نمیگیرد چون برای آن توجیه دارید.
مشخص کنید با امیدوار بودن چه چیزی به دست میآورید؟
حالا مشخص کنید از امیدوار بودن چه منفعتی به دست میآورید؟ زندگیتان چگونه می شود اگر امیدوار باشید؟
برای مثال تصور کنید به پیدا کردن کار امیدوار شوید. آنوقت به دنبال کار میگردید و ممکن است کاری پیدا کنید و در آنصورت میتوانید اوضاع اقتصادیتان را بهبود ببخشید
گاهی اوقات، ابتدا باید رفتار خود را تغییر دهید و احساسات بدنبال آن بیایند. بنابراین اگر امیدوارانه عمل کنید، ممکن است سرانجام احساس امیدواری بیشتری داشته باشید و از ناامیدی دور شوید.
حل مسیله را تمرین کنید:
عموما فرد ناامید در پیدا کردن راهحل مناسب برای رفع ناامیدی موفق نیست اما شاید اگر بیشتر فکر کنید ممکن است راه هایی باشد. پس کمی وقت بگذارید و بارش فکر کنید. تمام راهحلهای ممکن را بنویسید. در ابتدا به ممکن بودن یا خوب و بد بوده ایدهها فکر کنید. فقط قرار است به ذهنمان یادبدهیم به دنبال راهحل بگردد. به مرور ذهنمان پختهتر میشود و ایدههای بهتری را میپروراند.
اگر نمی توانید مشکلی را حل کنید مانند مشکلات و نگرانی های مربوط به بیماری یک عزیز، نحوه تغییر احساس خود در مورد مشکل را در نظر بگیرید. آیا وقت گذرانی با اعضای خانواده می تواند به شما کمک کند از این حالت ناامیدی خارج شوید و کمی بهتر شوید؟ اگر یک روز بهداشت روان را از محل کار خود بگذرانید ، ممکن است کمی امیدوار باشید؟ همیشه کاری وجود دارد که می توانید برای بهتر کردن اوضاع یا احساس کمی بهتر کردن به خود کمک کنید.
برای رفع ناامیدی از دیگران کمک بگیرید:
بهترین کسی که میتوانید از او کمک بگیرید روان شناس یا مشاور است. او تمام شرایط شما را بررسی میکند و با توجه به دلیل نا امیدی شما که ممکن است یکی از اختلالات روانشناسی مانند افسردگی یا اضطراب باشد به درمان شما کمک میکند.
برای رفع ناامیدی با دوستان یا افراد مورد اعتمادتان مشورت کنید:
دوستان، افراد خانواده یا یک فرد معتمد میتواند شما را در یافتن راهحل مناسب برای مشکلتان راهنمایی کند. زیرا آنها از یک منظر دیگر ممکن است به مسایل نگاه کنندکه شما متوجه آن نشدهاید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.